29. 11. 2023
Nepřehlédněte

Co znamenají jednotlivé symboly pneumatiky?

Na příkladu pneumatiky v rozměru 205/55 R16 91 H tl XL RFT MO MFS si vysvětlíme, co vybrané parametry a symboly znamenají.
·         205/55 R16 91 H – tohle jsou základní parametry (rozměry) každé pneumatiky.
·         tl XL RFT MO MFS – tohle jsou již speciální vlastnosti pneumatik, které u pneumatik označují něco specifického

Šířka (205)

První údaj udává šířku běhounu v milimetrech. Naše pneumatika má 205 mm.

Profil (55)

Profil je procentuálním vyjádřením poměru výšky profilu pláště k jeho šířce. Uvádí se v procentech, nikoliv v milimetrech. V našem případě je profil pneu 55 % ze šířky 205 mm.

Konstrukce (R)

Písmeno za profilem značí konstrukci pneumatiky, což je dnes u osobních pneu výhradně R jako radiální. Radiální pneumatiky mají vnitřní vlákna kolmá ke směru rotace a vedou od patky k patce. Označení na pneumatikách písmenem R neznamená průměr.
U některých vysokorychlostních pneumatik je uváděno označení ZR. Písmeno Z značí pneumatiky s konstrukcí umožňující rychlost nad 240 km/h.

Vnitřní průměr pneumatiky (16)

Vnitřní průměr pneumatiky je uváděn v palcích (1 palec = 2,54 cm) a musí být stejný s průměrem ráfku. Za hodnotou průměru následuje rychlostní a nosnostní index.

Nosnostní index (91)

Nosnostní index nebo také hmotnostní index je číslo, jemuž odpovídá tabulková hodnota v kilogramech. Nemusíme znát přesné hodnoty v kilech, tento index předepisuje technický průkaz.
Oproti rychlostnímu indexu nesmí být ten nosnostní nikdy menší. Vyšší ale být může. Dodržení správných indexů je klíčové pro vaši bezpečnost i pro jistotu plnění od pojišťovny v případě nehody.
Rychlostní index (H)
Písmeno rychlostního indexu odpovídá tabulkovým hodnotám v km/h. Bývá také uvedeno ve velkém techničáku. Zákon říká, že rychlostní index letních pneumatik může být stejný nebo vyšší. V případě zimních pneumatik může být naopak nižší, než je hodnota v technickém průkazu. Pouze by tato maximální rychlost měla být vyznačena v řidičově zorném poli.

Bezdušová konstrukce (tl)

Písmeno „tl“ (tubeless) znamená tubeless a označuje bezdušové pneumatiky. Můžete se také setkat s označením „tt“ – to znamená tubetype tedy dušový typ, který se používá u motocyklových pneumatik.

Zesílená pneumatika = zesílená konstrukce pneumatiky (XL)

Písmena XL (extra load = extra zátěž) označují pneumatiky se zvýšenou nosností. Stejný význam má označení RF (Reinforced = Zesílené). S tímto označením se setkáte především u pickupů nebo menších užitkových vozidel, které jsou účelně vyrobené pro větší zátěž.

Dojezdová pneumatika tzv. Run-flat (RFT)

Písmena RFT znamenají jednu z více možností jak označit dojezdové pneumatiky, které jsou běžně zažité pod pojmem run-flat pneumatiky. Dojezdová technologie u všech výrobců pracuje na zcela shodném principu a to samonosné bočnici pneumatiky. Bočnice u dojezdové pneumatiky je zesílena do takové míry, že při ztrátě tlaku v pneumatice udrží váhu vozu.
Při defektu nebo náhlé ztrátě tlaku můžete s dojezdovými pneumatikami jet při rychlosti maximálně 80 km/h do vzdálenosti maximálně 80 km. Pneumatiky s dojezdovou technologií smějí být montována pouze na vozidla, pro které jsou schválena výrobcem vozidla a která disponují systémem monitorující tlak v pneumatikách, ať už přes snímací zařízení uvnitř pneumatiky tzv. TMPS a nebo přes snímač ABS či ESP.